Descriere
Instalaţia electrică de automatizare a unei staţii de preparat betoane se compune din:
-tablou electric, care conţine partea electrică de forţă;
-pupitru, care conţine elementele de comandă şi monitorizare a procesului tehnologic de preparare a betonului;
-o reţea de jgheaburi metalice care protejează cablurile electrice şi furtunele
pneumatice de lovituri mecanice şi/sau striviri şi oferă instalaţiei un design industrial;
-cabluri electrice care leagă motoarele, ventilele electro-pneumatice şi senzorii la cabina de comandă şi furtunele pneumatice care leagă compresorul de aer cu plăcile cu electroventile şi cilindrii pneumatici.
Instalaţia electrică de forţă este ampalsată într-o cabina de comandă.
Funcţionarea
Odată pornită funcţionarea în regim automat, calculatorul de proces comunică în timp real cu automatul programabil care primeşte în permanenţă date de la cântarele de agregate, ciment, apă, aditivi şi de la senzorul de umiditate montat în buncărul de nisip în proximitatea gurii de dozare. Valorile mărimilor măsurate sunt afişate pe monitorul color , în câmpurile special alocate în cadrul unei scheme sinoptice color animate.
Instalaţia permite realizarea următoarelor operaţii: pornirea producţiei pentru un număr de şarje programat, supravegherea producţiei, oprirea automată a producţiei de beton după efectuarea numărului de şarje programat, sau oprirea voită la decizia operatorului, intervenţii în timpul realizării producţiei şi memorarea setărilor producţiei în curs.
Pe ecranul monitorului sunt afişate menu-urile programului software:
- schema sinoptică animată pe care se pot urmări toate operaţiile în desfăşurare cu parametrii afişaţi şi cu elementele vizuale de semnalizare;
- opţiunea de calibrare soft şi setare;
- biblioteca de reţete, reţeta în uz cu statisticile acesteia şi rapoarte.
Instalaţia permite stocarea a cel mult 100 de reţete de beton, asupra acestora fiind posibile operaţiile uzuale: adăugare, modificare, ştergere. Valorile acceptate de automat pentru parametrii reţetelor sunt în limita unor nivele minim-maxim impuse, setate prin soft. Automatul suportă şi modificări ale parametrilor reţetei în timpul funcţionării instalaţiei.
Pentru reţeta în curs de realizare, pe ecran sunt vizualizate următoarele date: data şi ora, numărul şi numele reţetei, cantitatea programată şi cantitatea realizată pentru fiecare component al betonului, atât pe treapta „brut”, cât şi pe treapta „fin”, valoarea umidităţii sortului cu granulaţia cea mai mică şi producţia de beton realizată, cumulativ de la o şarjă la alta.
În funcţie de viteza de curgere a componentelor mixturii, programul soft realizează anticiparea optimă a întreruperii comenzilor de dozare pentru fiecare sort de agregate în parte, realizând în final o îmbunătăţire a preciziei de cântărire a componentelor.
La sfârşitul fiecărei şarje sunt trecute automat într-un „istoric” toate datele care caracterizează şarja de beton preparată şi anume: data, ora, tipul reţetei, cantităţile prescrise şi cantităţile realizate pentru fiecare component al betonului şi prin cumulare, producţia de beton realizată.
La terminarea unei reţete, sau ori de câte ori este necesar pentru a însoţi la beneficiar transportul unei cantităţi de beton, operatorul poate tipări la imprimanta sistemului de calcul al instalaţiei un raport cu datele care caracterizează produsul realizat: data, ora, numărul şi numele reţetei, marca betonului, cantităţile prescrise şi cantităţile realizate pentru sort 1, sort 2, sort 3, sort 4, apă şi aditivi şi cantitatea de beton produsă.